IK HEB HET GEVOEL DAT IK MEER MET MIJN LEVEN KAN DOEN

Beatrice Charles, cursiste kleermaken, Temeke Vocational Training Center, Tanzania

De achtentwintigjarige Beatrice Charles is een van de oudere deelnemers aan de kleermakersopleiding van het Temeke Vocational Training Center in Tanzania. In dit centrum worden gratis vakopleidingen gegeven aan kansarme jongeren in het district Temeke ten zuiden van de grote stad Dar Es Salaam.

Wees

Zoals veel van haar mede-cursisten is Beatrice een wees. Toen zij vier was, overleed haar moeder. Zes jaar later overleed ook haar vader. Haar oma nam toen de zorg voor haar op zich. Beatrice heeft de  basisschool af kunnen maken, maar voor een vervolgopleiding was geen geld. Na het overlijden van haar oma is zij bij haar oom en zijn gezin gaan wonen. “Ik was toen achttien. Mijn oom heeft na het overlijden van mijn oma ook mijn vier broers en zusters opgevangen. Toen ik zelf wat geld begon te verdienen, ben ik hem daarbij gaan helpen.”

Allround

“Vorig jaar ben ik begonnen met het volgen van cursussen in dit opleidingscentrum. Als een van de oudere cursisten, ja. Ik heb hier een kookcursus gevolgd en nu volg ik hier de kleermakersopleiding. Dat heb ik altijd al willen doen. Ik werk graag met textiel. Toen ik hier begon met de cursus  wist ik nog maar weinig af van wat het vak echt inhield. Maar in de afgelopen maanden heb ik heel snel veel geleerd. Dat we nu door de steun van Gered Gereedschap voldoende naaimachines hebben, helpt daarbij enorm. Aan het begin van mijn cursus moest ik vaak op mijn beurt wachten om een machine te kunnen gebruiken. Dat is nu gelukkig niet meer zo. Dat wachten was alleen maar tijdverlies. Ik vind het ook jammer dat ik er eigenlijk te laat achter gekomen ben dat dit centrum er is. Sinds ik hier begonnen ben met het volgen van cursussen heb ik het gevoel gekregen dat ik meer met mijn leven kan doen. Door mijn kookcursus kan ik nu zelfgebakken cakes en zo verkopen en op bestelling rokken en jurken naaien. Ik ben echt allround geworden,” zegt Beatrice lachend.

‘DIT CENTRUM GEEFT JONGEREN WEER HOOP!’

Een van de drijvende krachten achter het Temeke Vocational Training Center is Rukia Hashimu: ‘Toen we met de kleermakerscursus begonnen, hadden we tachtig leerlingen en nu staan er zo een honderdvijftig cursisten bij ons ingeschreven. Ons centrum staat goed aangeschreven hier in de gemeenschap. Mensen staan te dringen om hun kinderen hier een opleiding te laten volgen, zeker sinds de steun van Gered Gereedschap!’

     Temeke, Dar Es Salaam, Tanzania
     Leren
     Naaimachines voor onderwijs
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN TEMEKE VOCATIONAL TRAINING CENTER

Zij profiteerden van onze steun.

Adam Aly Matimbwa
cursist

‘Dit centrum opent voor mij deuren naar een betere toekomst!’

Lees verder

Beatrice Charles
cursiste

‘Ik heb het gevoel dat ik meer met mijn leven kan doen!’

Lees verder

Mfule Joseph
lerares

‘Hun motivatie om een vak te leren, is fantastisch!’

Lees verder

Olivia Paulo Zakaria
cursiste

 ‘Hier heb ik weer geleerd te dromen!’

Lees verder

Salama Masoud Selemani
cursiste

 ‘Ik wil een eersteklas kleermaakster worden!’

Lees verder