“IK WIL EEN EERSTEKLAS KLEERMAAKSTER WORDEN!”

Salama Masoud Selemani, cursiste kleermaken, Temeke Vocational Training Center, Tanzania

Voor de zeventienjarige Salama Masoud Selemani is het Tanzaniaanse Temeke Vocational Training Center een soort tweede thuis. Als de andere cursisten nog moeten arriveren, zit zij ‘s ochtends al te werken achter een van de door Gered Gereedschap aan dit opleidingscentrum ten zuiden van Dar Es Salam geschonken naaimachines. “Ik kom met de bus,” zegt ze,“want ik woon hier ver vandaan bij mijn tante. Zeven jaar geleden is mijn moeder overleden en mijn tante heeft mij toen bij haar in huis genomen. Mijn vader heb ik nooit gekend. Ik vertrek ‘s ochtends om vier uur en onderweg moet ik twee keer overstappen. In totaal doe ik er drie uur over om hier te komen. Maar dat heb ik er graag voor over om hier de kleermakersopleiding te kunnen volgen.”

Steun

Salama raakt geëmotioneerd als ze over haar ervaringen tijdens de cursus vertelt: “In het begin wist ik amper wat van het maken van kleding en kon ik moeilijk met de naaimachines overweg. Ik twijfelde aan mezelf. Het team hier in het centrum en vooral Rukia, een van de docenten, hebben mij geholpen om toch door te zetten. Na vier maanden heb ik het nu redelijk in de vingers en kan ik simpele rokken en jurken naaien. Die steun van Rukia en de andere docenten is heel belangrijk voor mij geweest. Vanaf het begin voelde ik mij hier gesteund door de docenten.”

Droom

Salama houdt de rok omhoog waar zij aan zit te werken. “Kijk, dit soort dingen kan ik nu maken.” Als we Salama vragen wat haar grootste droom is, aarzelt ze geen moment en zegt ze: “Mijn droom? Ik wil een eersteklas kleermaakster worden die van alle soorten textiel mooie kleding kan maken. Daarom kom ik elke cursusdag hier naartoe en wil ik geen les missen.”

‘DIT CENTRUM GEEFT JONGEREN WEER HOOP!’

Een van de drijvende krachten achter het Temeke Vocational Training Center is Rukia Hashimu: ‘Toen we met de kleermakerscursus begonnen, hadden we tachtig leerlingen en nu staan er zo een honderdvijftig cursisten bij ons ingeschreven. Ons centrum staat goed aangeschreven hier in de gemeenschap. Mensen staan te dringen om hun kinderen hier een opleiding te laten volgen, zeker sinds de steun van Gered Gereedschap!’

     Temeke, Dar Es Salaam, Tanzania
     Leren
     Naaimachines voor onderwijs
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN TEMEKE VOCATIONAL TRAINING CENTER

Zij profiteerden van onze steun.

Adam Aly Matimbwa
cursist

‘Dit centrum opent voor mij deuren naar een betere toekomst!’

Lees verder

Beatrice Charles
cursiste

‘Ik heb het gevoel dat ik meer met mijn leven kan doen!’

Lees verder

Mfule Joseph
lerares

‘Hun motivatie om een vak te leren, is fantastisch!’

Lees verder

Olivia Paulo Zakaria
cursiste

 ‘Hier heb ik weer geleerd te dromen!’

Lees verder

Salama Masoud Selemani
cursiste

 ‘Ik wil een eersteklas kleermaakster worden!’

Lees verder