‘EEN CIRKELZAAG IS VOOR HEN NIET TE BETALEN. DUS HUREN ZE HET BIJ ONS’

Barbra Asiimwe, Medewerker EQUIP Verhuurwerkplaats, Kampala Oeganda

Het is druk in de gereedschapverhuurwerkplaats van Gered Gereedschap en partner Children Sure House in Bwaise, een wijk van Kampala, als we Barbra Asiimwe spreken. Ze werkt sinds een jaar in de verhuurwerkplaats en somt moeiteloos het assortiment gereedschap en de verhuurprijzen uit haar hoofd op: “Beitels verhuren we het meest. Daarnaast booromslagen en vijlen. Elektrische schuurmachines zijn ook heel populair. Het huren daarvan kost 15.000 UGX (3,75) per dag. De huur van een cirkelzaagmachine kost 20.000 UGX (€ 5) per dag. Als een klant een stuk gereedschap wil huren, moet hij zijn nationale identiteitspas hier achterlaten. Bij het inleveren van het gereedschap krijgt hij die weer terug.”

Behoefte

We lopen met Barbra over het terrein van de werkplaats waar veel timmerlieden druk bezig zijn met het zagen van planken en het maken van allerlei meubelstukken, zoals tafels en bedden. “Veel timmerlieden uit de wijk komen hier met bij ons gehuurd gereedschap hun klussen uitvoeren of afronden,” zegt ze. “Door mond-tot-mondreclame is ons project ook buiten de wijk bekend geworden. Steeds vaker komen er nu ook mensen uit de wijdere regio naar ons toe. Veel vaklui zijn niet in staat om zelf het gereedschap te kopen dat ze nodig hebben. Een cirkelzaag is voor hen niet te betalen. Dus huren ze die bij ons. Ik merk elke dag weer hoeveel behoefte er is aan een project als dit.”

Perspectief

“Onze klantenkring is heel divers. Veel timmerlui die hier gereedschap komen huren, zijn jongeren die net klaar zijn met hun opleiding, maar er komen hier ook oudere timmermannen. Het zijn vooral mannen die hier komen, maar we hebben ook timmervrouwen als klant. Allemaal zitten ze in dezelfde moeilijke situatie: ze hebben te weinig geld om het gereedschap te kopen dat ze nodig hebben. Met ons verhuurproject helpen we ze uit de brand. Ik weet zelf heel goed hoe belangrijk het is om hulp te krijgen als je het nodig hebt. Voordat ik hier begon, was ik werkloos. Ik zat óók in een moeilijke situatie en had weinig hoop voor de toekomst. Door hier aan de slag te kunnen, heeft mijn leven weer perspectief gekregen. Dit project heeft mij dus ook geholpen!”

MEER WERK DANKZIJ HET GEREEDSCHAP VAN DE EQUIP VERHUURWERKPLAATS

Voor (jonge) timmerlieden in Oeganda is goed en betaalbaar gereedschap vaak onbereikbaar. En dat is best lastig, want zonder goed gereedschap kan een timmerman of -vrouw niet zoveel. Zij kunnen nu terecht in de EQUIP verhuurwerkplaats in Kampala waar ze gereedschappen en machines kunnen huren tegen een lage prijs. Hiermee kunnen ze ter plekke, of in hun eigen werkplaats, tafels, stoelen en kasten of andere meubelen maken.

     Bwaise (Kampala), Oeganda
     Stimuleren ondernemerschap onder vaklieden
    Verhuur gereedschappen en machines
     Nadruk op houtbewerking, klein aantal gereedschappen voor andere vakgebieden

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT KAMPALA

Zij profiteerden van onze steun.

Faisal Kawuuki
manager

‘Prima spul, duurzaam en geen namaak!’

Lees verder

Lawrence Walakira
timmerman

‘We houden nu zelfs wat geld over om te sparen!’

Lees verder

Michael Okwri
timmerman

‘Voordat ik hier gereedschap kon huren, moest ik af en toe improviseren’

Lees verder

Phiona Nayigag
timmervrouw

‘Laat die man maar komen als ik mijn dromen heb waargemaakt’

Lees verder

Barbra Asiimwe
medewerker verhuur

‘Een cirkelzaag is voor hen niet te betalen. Dus huren ze die bij ons’

Lees verder

PROJECT IN BEELD