‘LAAT DIE MAN MAAR KOMEN ALS IK MIJN DROMEN HEB WAARGEMAAKT!’

Phiona Nayigag, Timmervrouw, EQUIP Verhuurwerkplaats, Kampala Oeganda

In de gereedschapverhuurwerkplaats van Children Sure House in de Oegandese hoofdstad Kampala is het elke dag een komen en gaan van vooral mannelijke timmerlieden. Phiona Nayigag is een van de weinige timmervrouwen die hier gereedschap huurt. “Ik huur hier wat ik nodig heb om timmermansklussen uit te voeren,” zegt ze. “Daarnaast doe ik schilderwerk en houd ik in dienst van Children Sure House de werkplaats schoon.”

Vast inkomen

“Hoe mijn leven was voordat ik hier kwam werken? Niet makkelijk. Ik raakte zwanger toen ik in het laatste jaar van de middelbare school zat. Doorleren zat er vanwege het hoge schoolgeld niet in. Werk vinden was moeilijk. Het was een strijd om rond te komen,” zegt Phiona hoofdschuddend. “Nu heb ik hier een vast inkomen en verdien ik extra geld met het uitvoeren van timmerwerk. Daarbij gebruik ik het gereedschap dat hier verhuurd wordt. Zo kan ik mezelf en mijn zoon onderhouden. Als hij vroeger naar het ziekenhuis moest, kon ik de rekening amper betalen. Nu is dat gelukkig minder een probleem. Volgend jaar gaat hij naar school. Ik ben nu aan het sparen voor het schoolgeld.”

Dromen

“Vroeger droomde ik ervan om advocaat te worden. Nu droom ik ervan dat mijn zoon het wordt. Wat ik maandelijks overhoud, zet ik apart om zijn schoolgeld te kunnen betalen en om een stuk grond te kunnen kopen waarop ik een eigen huis kan bouwen. Dat is ook een van mijn toekomstdromen.” Phiona zwijgt even en zegt dan lachend: “Ik heb geen man. Niet dat ik niet geïnteresseerd ben in een nieuwe relatie, maar ik heb het nu gewoon veel te druk met het waarmaken van mijn dromen. Laat die man daarna maar komen.”

MEER WERK DANKZIJ HET GEREEDSCHAP VAN DE EQUIP VERHUURWERKPLAATS

Voor (jonge) timmerlieden in Oeganda is goed en betaalbaar gereedschap vaak onbereikbaar. En dat is best lastig, want zonder goed gereedschap kan een timmerman of -vrouw niet zoveel. Zij kunnen nu terecht in de EQUIP verhuurwerkplaats in Kampala waar ze gereedschappen en machines kunnen huren tegen een lage prijs. Hiermee kunnen ze ter plekke, of in hun eigen werkplaats, tafels, stoelen en kasten of andere meubelen maken.

     Bwaise (Kampala), Oeganda
     Stimuleren ondernemerschap onder vaklieden
    Verhuur gereedschappen en machines
     Nadruk op houtbewerking, klein aantal gereedschappen voor andere vakgebieden

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT KAMPALA

Zij profiteerden van onze steun.

Faisal Kawuuki
manager

‘Prima spul, duurzaam en geen namaak!’

Lees verder

Lawrence Walakira
timmerman

‘We houden nu zelfs wat geld over om te sparen!’

Lees verder

Michael Okwri
timmerman

‘Voordat ik hier gereedschap kon huren, moest ik af en toe improviseren’

Lees verder

Phiona Nayigag
timmervrouw

‘Laat die man maar komen als ik mijn dromen heb waargemaakt’

Lees verder

Barbra Asiimwe
medewerker verhuur

‘Een cirkelzaag is voor hen niet te betalen. Dus huren ze die bij ons’

Lees verder

PROJECT IN BEELD