‘VOORDAT IK HIER GEREEDSCHAP KON HUREN, MOEST IK AF EN TOE IMPROVISEREN’

Michael Okwri, timmerman, EQUIP Verhuurwerkplaats, Kampala Oeganda

“Om timmermansklussen goed uit te kunnen voeren, heb je verschillende gereedschappen nodig,” zegt Michael Okwri. “Als je dat gereedschap niet zelf kunt kopen, wordt het moeilijk. Voordat ik hier het juiste gereedschap kon huren, moest ik af en toe maar wat improviseren met het gereedschap dat ik had. Kleine, simpele klussen werden daardoor een uitdaging en grotere klussen kon ik sowieso niet aannemen omdat ik daarvoor het juiste gereedschap niet had.”

Michael is een van de vele timmerlieden die gereedschap huurt in de verhuurwerkplaats die Gered Gereedschap samen met lokale partner Children Sure House in Bwaise, een wijk in de Oegandese hoofdstad Kampala, heeft opgezet. Zelfstandige timmerlieden kunnen in deze werkplaats tegen een laag bedrag gereedschap huren dat ze zelf niet kunnen kopen omdat het te duur voor ze is. Het gereedschap is door Gered Gereedschap in Nederland ingezameld en wordt na eventueel noodzakelijke revisie en herstel in een opknapwerkplaats van Children Sure House naar Kampala vervoerd en daar verhuurd.

Uitkomst

“Deze verhuurwerkplaats is voor ons echt een uitkomst.” Michael legt de zaag neer waarmee hij een plank aan het doorzagen was toen we met hem in gesprek raakten. “Vooral voor timmerlui die pas met hun eigen bedrijf begonnen zijn. De meeste beginnende timmermannen hier hebben niet voldoende startkapitaal om voldoende eigen gereedschap te kopen. Ik had hetzelfde probleem. Nu kan ik inmiddels zelf wel het een en ander aan klein gereedschap kopen, maar ik kom nog steeds regelmatig hier naartoe om gereedschap te huren dat ik zelf niet heb. Voor klussen waar ik een vlakbank of lintzaagmachine voor nodig heb bijvoorbeeld. Vroeger duurde dat soort klussen met handgereedschap uren. Nu ben ik er zo mee klaar. Veel klussen kon ik ook niet uitvoeren omdat ik er het gereedschap niet voor had. Nu kan ik dat wel en verdien ik dus meer geld.”

Eigen huisje

“Omdat ik nu ook grotere opdrachten kan aannemen, is mijn inkomen gestegen. Minimaal verdien ik ongeveer 500.000 UGX (€ 120) per maand. Maar er zijn ook maanden dat ik veel meer verdien. Zo kan ik mezelf en mijn gezin onderhouden. Ik heb drie kinderen. Vroeger was het vaak moeilijk om het geld bij elkaar te sprokkelen om ze fatsoenlijk te eten te geven en aan te kleden. En het schoolgeld was helemaal een probleem. Nu maak ik me daarover minder zorgen. We wonen in een huurhuis hier in Kampala, maar ik heb een stukje grond gekocht met geld dat ik gespaard heb. Zo gauw ik genoeg geld heb gespaard, wil ik op die grond een eigen huis bouwen.”

MEER WERK DANKZIJ HET GEREEDSCHAP VAN DE EQUIP VERHUURWERKPLAATS

Voor (jonge) timmerlieden in Oeganda is goed en betaalbaar gereedschap vaak onbereikbaar. En dat is best lastig, want zonder goed gereedschap kan een timmerman of -vrouw niet zoveel. Zij kunnen nu terecht in de EQUIP verhuurwerkplaats in Kampala waar ze gereedschappen en machines kunnen huren tegen een lage prijs. Hiermee kunnen ze ter plekke, of in hun eigen werkplaats, tafels, stoelen en kasten of andere meubelen maken.

     Bwaise (Kampala), Oeganda
     Stimuleren ondernemerschap onder vaklieden
    Verhuur gereedschappen en machines
     Nadruk op houtbewerking, klein aantal gereedschappen voor andere vakgebieden

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT KAMPALA

Zij profiteerden van onze steun.

Faisal Kawuuki
manager

‘Prima spul, duurzaam en geen namaak!’

Lees verder

Lawrence Walakira
timmerman

‘We houden nu zelfs wat geld over om te sparen!’

Lees verder

Michael Okwri
timmerman

‘Voordat ik hier gereedschap kon huren, moest ik af en toe improviseren’

Lees verder

Phiona Nayigag
timmervrouw

‘Laat die man maar komen als ik mijn dromen heb waargemaakt’

Lees verder

Barbra Asiimwe
medewerker verhuur

‘Een cirkelzaag is voor hen niet te betalen. Dus huren ze die bij ons’

Lees verder

PROJECT IN BEELD