‘WE HOUDEN NU ZELFS GELD OVER OM WAT TE SPAREN’

Lawrence Walakira, timmerman, EQUIP Verhuurwerkplaats, Kampala Oeganda

Op het terrein van de gereedschapverhuurwerkplaats van onze lokale partner Children Sure House in Bwaise, een wijk in de Oegandese hoofdstad Kampala, staat een lintzaagmachine. Net als al het andere gereedschap in de werkplaats kan deze machine door timmerlieden uit de omgeving worden gehuurd voor het zagen van de planken of panelen die ze bij het uitvoeren van klussen of het maken van meubels nodig hebben. De lintzaagmachine wordt ook gebruikt om planken en panelen te zagen die door opdrachtgevers bij de verhuurwerkplaats worden besteld. Een aantal timmerlieden verdienen daarmee een salaris waarmee ze zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden. Lawrence Walakira is een van die timmerlieden.

Zekerheid

“Ik ben in mijn eentje naar Kampala gekomen op zoek naar werk. Mijn vrouw bleef achter in ons dorp, omdat ik in het begin niet genoeg geld had om ons allebei en ons kind te onderhouden. De eerste tijd was het erg moeilijk. Ik had geen startkapitaal om mijn eigen timmermansbedrijfje op te zetten. Ik leefde van dag tot dag. Dan verdiende ik iets en dan weer een tijdje niets. Deze verhuurwerkplaats heeft mijn leven veranderd. Doordat ik hier het gereedschap kon huren dat ik zelf niet had, kon ik opdrachten aannemen die ik zonder dat gereedschap nooit had kunnen uitvoeren. Daarnaast kreeg ik de kans om hier aan de slag te gaan aan de lintzaagmachine om hout te zagen dat door klanten bij de werkplaats wordt besteld. Dat gaf mij de zekerheid om ook mijn gezin naar Kampala te laten komen.”

Sparen

“We huren een huis hier in de buurt. Ik verdien mijn geld hier in de werkplaats en voer ook klussen in opdracht uit. Ik zoek zelf naar opdrachten, maar er zijn ook klanten die naar de werkplaats komen en me benaderen voor timmermansklussen in Kampala of buiten de stad. Mijn financiële situatie is enorm verbeterd. Ik verdien nu gemiddeld 450.000 UGX (€ 107) per maand. Daarmee betaal ik de huur van ons huis, de dagelijkse boodschappen, kleding, de elektriciteitsrekening en zo. We houden nu zelfs geld over om wat te sparen. Een tijdje geleden hebben we een naaimachine gekocht. Mijn vrouw naait daarop kleding die ze zelf verkoopt. Zo dragen we allebei ons steentje bij aan ons inkomen.”

MEER WERK DANKZIJ HET GEREEDSCHAP VAN DE EQUIP VERHUURWERKPLAATS

Voor (jonge) timmerlieden in Oeganda is goed en betaalbaar gereedschap vaak onbereikbaar. En dat is best lastig, want zonder goed gereedschap kan een timmerman of -vrouw niet zoveel. Zij kunnen nu terecht in de EQUIP verhuurwerkplaats in Kampala waar ze gereedschappen en machines kunnen huren tegen een lage prijs. Hiermee kunnen ze ter plekke, of in hun eigen werkplaats, tafels, stoelen en kasten of andere meubelen maken.

     Bwaise (Kampala), Oeganda
     Stimuleren ondernemerschap onder vaklieden
    Verhuur gereedschappen en machines
     Nadruk op houtbewerking, klein aantal gereedschappen voor andere vakgebieden

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT KAMPALA

Zij profiteerden van onze steun.

Faisal Kawuuki
manager

‘Prima spul, duurzaam en geen namaak!’

Lees verder

Lawrence Walakira
timmerman

‘We houden nu zelfs wat geld over om te sparen!’

Lees verder

Michael Okwri
timmerman

‘Voordat ik hier gereedschap kon huren, moest ik af en toe improviseren’

Lees verder

Phiona Nayigag
timmervrouw

‘Laat die man maar komen als ik mijn dromen heb waargemaakt’

Lees verder

Barbra Asiimwe
medewerker verhuur

‘Een cirkelzaag is voor hen niet te betalen. Dus huren ze die bij ons’

Lees verder

PROJECT IN BEELD