“DEZE VERHUURWERKPLAATS IS WEER EEN NIEUWE STAP VOORUIT!”

Gebrek aan goed en betaalbaar gereedschap is een van de grootste obstakels waar vaklieden in Oeganda bij het uitoefenen van hun beroep tegenaan lopen. Zo is voor de meeste zelfstandige timmerlieden de aanschaf van een beitel of handboor al een te grote financiële aderlating en durven de meesten al helemaal niet te denken aan het kopen van een schuurmachine. Onder het motto “obstakels zijn er om uit de weg geruimd te worden” heeft Gered Gereedschap – als onderdeel van haar EQUIP programma – samen met lokale partner Children Sure House een werkplaats voor de verhuur van gereedschap ingericht in Bwaise, een van de armste wijken van de Oegandese hoofdstad Kampala.

Elke dag komen hier timmerlieden allerlei soorten gereedschap huren om ter plekke of in hun eigen werkplaats tafels, stoelen, kasten, bedden en ander meubilair te maken. Met de verkoop van die meubelstukken voorzien ze in hun eigen levensonderhoud en dat van hun gezin en kunnen ze geld sparen om op termijn hun eigen gereedschap te kopen.

Lage huurprijs

“Het gereedschap verhuren we tegen een zo laag mogelijke prijs,” zegt Martin Mpanga, de directeur van Children Sure House. “Net genoeg om de werkplaats draaiende te houden. Het verhuurde gereedschap wordt in Nederland ingezameld door Gered Gereedschap, hier door ons in onze opknapwerkplaats in Mpigi gebruiksklaar gemaakt en daarna hiernaartoe gebracht. Het uitgangspunt van het project is dat het lonend moet zijn voor de timmerman die het gereedschap bij ons huurt. En dat is het al gauw. Als bijvoorbeeld een timmerman bij ons voor 1.000 UGX (€ 0,25) een beitel huurt en daarmee een meubelstuk maakt waar hij 20.000 UGX ( € 5) voor krijgt, heeft hij hier in Oeganda al een goed dagloon verdiend.”

Prima gereedschap

Martin pakt een cirkelzaag van  het metalen rek in de werkplaats. “Kijk,” zegt hij, “deze cirkelzaag verhuren we voor 20.000 UGX (€ 5) per dag. Een prima cirkelzaag, veel beter dan veel van de zagen die je  hier kunt kopen. Dat is vaak geïmporteerd spul uit China dat na een paar keer gebruiken al stuk is. Die Chinese cirkelzagen kunnen niet op tegen de zagen die we uit Nederland krijgen.”

Positief effect

“Ik ben ontzettend blij dat we dit verhuurproject hier in Bwaise hebben kunnen opzetten. Al vanaf ’s ochtends vroeg komen timmerlieden uit de wijk en uit andere buurten in Kampala naar ons toe om het gereedschap te huren dat ze die dag nodig hebben. Als je ziet hoeveel mensen er hier soms aan het werk zijn met het gehuurde gereedschap besef je wel dat deze verhuurwerkplaats in een enorme behoefte voorziet. We houden elke maand bij hoeveel gereedschap we hebben verhuurd en proberen ook zo goed mogelijk de impact van ons project op de gemeenschap hier te meten. We bemiddelen bijvoorbeeld ook tussen klanten die een meubelstuk willen bestellen en timmerlieden hier uit de buurt. Sinds de verhuurwerkplaars is geopend is het aantal bestellingen bij lokale timmerlieden alleen maar gegroeid. Meer jonge timmerlieden hebben zo de mogelijkheid gekregen om met hun vak hun eigen geld te verdienen. En dat is maar één voorbeeld van het positieve effect van deze werkplaats op de gemeenschap in Bwaise.”

Lange samenwerking

Martin moet zijn stem verheffen om boven het geluid van een zaagmachine uit te komen. “Deze verhuurwerkplaats is het resultaat van een lange samenwerking met Gered Gereedschap,” zegt hij. “Die dateert al uit 2004 toen de eerste container uit Nederland arriveerde met gereedschap voor ons project in Kiwangala in het zuiden. Sinds die tijd is er heel wat gebeurd. Met hulp van Gered Gereedschap hebben we vakopleidingen op kunnen zetten om kansarme jongeren een nieuw perspectief te kunnen bieden en ex-gedetineerden de kans te geven om een nieuwe start te maken. Deze verhuurwerkplaats is weer een nieuwe stap vooruit. Hij maakt het mogelijk dat zelfstandige  timmerlieden in Bwaise en omgeving een goede boterham kunnen verdienen, hun gezin kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen laten gaan. Zo leveren we samen opnieuw een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van het  toekomstperspectief van kansarmen in dit land.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Start verhuurwerkplaats in Kampala, Oeganda waar vele tientallen timmerleden gebruik van kunnen maken. Bovendien biedt de werkplaats ook nog eens betaald werk aan 3 mensen. De werkplaats maakt het mogelijk dat zelfstandige timmerlieden in Bwaise en omgeving een goede boterham kunnen verdienen, hun gezin kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

OVERIGE DETAILS

     Bwaise (Kampala), Oeganda
     Stimuleren ondernemerschap onder vaklieden
     Verhuur gereedschappen en machines
     Nadruk op houtbewerking, klein aantal gereedschappen voor andere vakgebieden

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT KAMPALA

Zij profiteerden van onze steun.

Faisal Kawuuki
manager

‘Prima spul, duurzaam en geen namaak!’

Lees verder

Lawrence Walakira
timmerman

‘We houden nu zelfs wat geld over om te sparen!’

Lees verder

Michael Okwri
timmerman

‘Voordat ik hier gereedschap kon huren, moest ik af en toe improviseren’

Lees verder

Phiona Nayigag
timmervrouw

‘Laat die man maar komen als ik mijn dromen heb waargemaakt’

Lees verder

Barbra Asiimwe
medewerker verhuur

‘Een cirkelzaag is voor hen niet te betalen. Dus huren ze die bij ons’

Lees verder

PROJECT IN BEELD