‘PRIMA SPUL, DUURZAAM EN GEEN NAMAAK!’

Faisal Kawuuki, Manager EQUIP Verhuurwerkplaats, Kampala Oeganda

In Bwaise, een wijk de Oegandese hoofdstad Kampala, heeft Gered Gereedschap – als onderdeel van ons EQUIP programma – samen met lokale partner Children Sure House een gereedschapverhuurwerkplaats ingericht. In deze verhuurwerkplaats kunnen zelfstandige timmerlieden tegen een laag bedrag gereedschap huren dat ze zelf niet kunnen aanschaffen omdat het te duur voor ze is. “Vooral voor jonge, beginnende timmerlieden is het kopen van nieuw gereedschap een te kostbare zaak,” zegt Faisal, de project manager van de verhuurwerkplaats. “Dat zet een rem op hun mogelijkheden om hun eigen bedrijf van de grond te krijgen. Hier kunnen ze het gereedschap dat ze nodig hebben goedkoop huren en aangenomen klussen uitvoeren of meubels maken. Met het geld dat ze daarmee verdienen, kunnen ze dan niet alleen in hun levensonderhoud voorzien, maar ook een startkapitaal voor hun bedrijf opbouwen.”

Geen namaak

Sinds de opening hebben veel timmerlieden de weg naar de verhuurwerkplaats in Bwaise gevonden. “De meeste timmerlui die hier gereedschap komen huren, wonen hier in Bwaise. Maar er komen ook steeds meer mensen uit de wijdere omgeving hier naartoe. De hoge prijs van nieuw gereedschap is een algemeen probleem hier in Oeganda. En het gereedschap dat hier in de winkels te koop is, is trouwens  ook lang niet altijd van een goede kwaliteit. Het gereedschap dat we hier verhuren, is door Gered Gereedschap ingezameld in Nederland. Als het nodig was, hebben we het in onze werkplaats in Mpigi opgeknapt en gereviseerd. Het is dus helemaal gebruiksklaar als het hier in de verhuur gaat. Prima spul, duurzaam en geen namaak, zoals veel van het gereedschap dat hier in Kampala op de markt en in de winkels verkocht wordt.”

Ruim assortiment

“We verhuren hier van alles: hamers, beitels, handzagen, elektrische zagen, boren, schuurmachines, noem maar op. Voor het grotere werk staat hier ook een vlakbank en een zaagmachine. We hoeven niet vaak nee te verkopen. Maar natuurlijk valt er altijd wel wat te wensen. Zo zou het bijvoorbeeld mooi zijn als we ook draagbare compressoren in voorraad hadden. Maar met het ruime assortiment gereedschap dat we nu hebben, kunnen we al aan de meeste vraag voldoen.”

MEER WERK DANKZIJ HET GEREEDSCHAP VAN DE EQUIP VERHUURWERKPLAATS

Voor (jonge) timmerlieden in Oeganda is goed en betaalbaar gereedschap vaak onbereikbaar. En dat is best lastig, want zonder goed gereedschap kan een timmerman of -vrouw niet zoveel. Zij kunnen nu terecht in de EQUIP verhuurwerkplaats in Kampala waar ze gereedschappen en machines kunnen huren tegen een lage prijs. Hiermee kunnen ze ter plekke, of in hun eigen werkplaats, tafels, stoelen en kasten of andere meubelen maken.

     Bwaise (Kampala), Oeganda
     Stimuleren ondernemerschap onder vaklieden
    Verhuur gereedschappen en machines
     Nadruk op houtbewerking, klein aantal gereedschappen voor andere vakgebieden

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT KAMPALA

Zij profiteerden van onze steun.

Faisal Kawuuki
manager

‘Prima spul, duurzaam en geen namaak!’

Lees verder

Lawrence Walakira
timmerman

‘We houden nu zelfs wat geld over om te sparen!’

Lees verder

Michael Okwri
timmerman

‘Voordat ik hier gereedschap kon huren, moest ik af en toe improviseren’

Lees verder

Phiona Nayigag
timmervrouw

‘Laat die man maar komen als ik mijn dromen heb waargemaakt’

Lees verder

Barbra Asiimwe
medewerker verhuur

‘Een cirkelzaag is voor hen niet te betalen. Dus huren ze die bij ons’

Lees verder

PROJECT IN BEELD